Гостьова лекція за участі начальника Хмельницької митниці Бережнюка Івана Григоровича на тему «Реалії функціонування вітчизняної митниці в умовах воєнного стану»

01 травня 2024 року чудову можливість розширити свої фінансові горизонти отримали здобувачі вищої освіти, які навчаються на першому (бакалаврському) та другому (магістерському) рівнях вищої освіти за освітніми програмами «Фінанси, банківська справа та страхування» і «Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок».

Саме цього дня, для студентів економічних спеціальностей нашого університету, було проведено гостьову лекцію на тему «Реалії функціонування вітчизняної митниці в умовах воєнного стану». Заняття проводилося у змішаному форматі – ті студенти, які навчаються аудиторно мали змогу бути присутніми на лекції «в живу», а для студентів, які навчаються дистанційно було організовано он-лайн трансляцію.

Запрошеним лектором став БЕРЕЖНЮК Іван Григорович, доктор економічних наук, професор, начальник Хмельницької митниці. Іван Григорович – знакова фігура у вітчизняній митній системі, більше 30 років стажу роботи на митниці на самих різноманітних посадах і наукових, і науково-педагогічних, і на керівних. Мабуть не можливо знайти митника в Україні, який би, як мінімум, не знав прізвища Бережнюк. Свого часу він був завідувачем кафедри і проректором Академії митної служби України, начальником Управління митної вартості ДМСУ, директором Державного науково-дослідного інституту митної справи, очолював ряд митниць (Хмельницьку, Київську обласну, Закарпатську, Житомирську), займав посаду першого заступника Голови Державної митної служби України. Його величезний досвід практичної роботи знайшов своє відображення в докторській дисертації «Розвиток системи митного регулювання України в умовах розширення міжнародного співробітництва», яку було захищено у 2010 році. Під його керівництвом підготовлено та видано першу на пострадянському просторі Митну енциклопедію у 3-ох томах.

У ході лекції Іван Григорович детально зупинився на тих завданнях, які стоять перед вітчизняною митницею в сучасних непростих реаліях, ознайомив слухачів із організаційною побудовою як митної системи в цілому, так і окремої Хмельницької митниці зокрема. Акцентував увагу присутніх на фіскальних та безпекових функціях діяльності українських митників. Охарактеризував існуючі особливості сплати митних платежів, митного контролю та митного оформлення. Розповів про особливості протидії порушенням митних правил та контрабанді. Проаналізував особливості організації роботи митниці, яку він очолює. Свою розповідь лектор щедро наповнював прикладами із власної професійної практики.

Після виступу Івана Григоровича студенти мали змогу задати найрізноманітніші питання, які стосувалися практично усіх аспектів діяльності митної системи: від того, як можна потрапити на роботу в митні органи до, вкрай гострих та суспільно чутливих, – протидії корупційним проявам у цій сфері.

Слухачі та організатори гостьової лекції щиро вдячні Івану Григоровичу за фахово проведене заняття та висловлюють сподівання на подальшу співпрацю (і не лише у лекційній аудиторії)!